Habercisi öksürük! Akciğer kanserinin nedenleri arasında tütün ilk sırada yer alıyor

HASTALIĞIN YÜZDE 85-90’INDAN SORUMLU

Akciğer kanserinin en önemli nedeni uzun süreli olarak tütün ve tütün dumanına maruz kalmak. Ancak genetek faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliğine maruz kalma gibi faktörler de bu hastalığın oluşumundan sorumlu tutuluyor. Hastalığın yüzde 85-90’ından sigara kullanımı sorumlu. Kanser gelişme riski tütün başlama yaşı, içilen sigara miktarı, sigara içme süresi ile ilişkilili.

RİSKİ 20-40 KAT ARTIRIYOR

Tütün içenlerde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlere göre 20-40 kat daha fazladır. Sigaranın bırakılmasıyla ilk günlerden itibaren zararlı etkiler azalmaya başlamaktadır. Ancak sigaranın bırakılmasından 15-25 yıl sonra bile akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 5-6 kat yüksektir.

RADON GAZINA DİKKAT!

Akciğer kanseri büyük oranda tütün ürünleri tüketimi ile ilişkilendirilmiş olsa da çevresel ve mesleki risk faktörleriyle birlikte genetik faktörler de hastalığın ortaya çıkmasında rol oynuyor. Renksiz, kokusuz ve radyoaktif özellikte bir gaz olan radon gazı, akciğer kanserine neden olan tütünden sonraki en önemli risk faktör. Bunun yanı sıra asbest minerali ile temasa maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 6 kata kadar artış gösterebiliyor. Soy geçmişinde akciğer kanseri bulunan kişilerde hastalığın görülme olasılığı 2 kat daha fazla.

ÖKSÜRÜK KANSERİN HABERCİSİ OLABİLİR!

Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri nefes darlığı, öksürük, bel /sırt ağrısı ve kilo kaybı. Hastalığın başlangıç evresinde ortaya çıkan belirti ve bulgular çoğunlukla fark edilemiyor, sigara içen kişilerde de sıklıkla görülen öksürük gibi belirtiler önemsenmiyor. Bu nedenle akciğer kanseri tanısı gecikebiliyor.

KESİN TANI İÇİN BİYOPSİ ŞART!

Kesin tanı, biyopsi ile konuluyor. Biyopsi işlemi genelde bronkoskopi ile göğüs hastalıkları tarafından veya bilgisayarlı tomografi destekli olarak girişimsel radyoloji tarafından yapılıyor. Kanserin histolojik alt tipi, kanserin evresi ve hastanın genel performans durumu tedavi ve prognozu belirleyen faktörlerden. Akciğer kanserinin birçok histolojik alt tipi olmasına rağmen klinikte genellikle küçük hücreli ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri olmak üzere iki grupta inceleniyor.

ERKEN TANI İÇİN BİLİNÇLİ OLMAK ÖNEMLİ!

Akciğer kanseri farkındalığı için bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, erken dönemde ortaya çıkan bulguları fark edebilmek ve önemsemek, risk faktörlerinin varlığında düzenli olarak tarama programlarına başvurmak oldukça önemli. Ancak en önemlisi sigaraya başlamamak, başlanmış ise en kısa sürede bırakmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x