Almanya ve İskandinav ülkelerinin yanı sıra AB ülkeleri, vatandaşlarına savaş için hazırlık yapmaları konusunda çağrıda bulunmaya başladı.
Almanya ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere AB ülkeleri, vatandaşlarını savaş hazırlıkları konusunda bilgilendiriyor. Almanya, ordu altyapı ve şirketlere yönelik eğitim programları düzenlerken Norveç, İsveç ve Finlandiya vatandaşlarına savaş ve kriz durumunda neler yapılması gerektiği konusunda kitapçıklar dağıtmaya başladı.
Almanya, Savaş Hazırlıklarını Hızlandırdı
Almanya, olası bir savaşın etkilerine karşı hazırlıklarını başlattı. Alman Ordusu (Bundeswehr), altyapı ve şirketlere yönelik eğitim programları düzenliyor. Hükümet onaylı bir strateji belgesinde, savunulması gereken kritik altyapılar ve Rusya’dan gelebilecek tehditlere karşı acil durum planları bulunuyor.
Hamburg Ticaret Odası’ndaki bir etkinlikte Yarbay Jörn Plischke, şirketlere kriz anında öz yeterlilik için somut öneriler sunuyor. Almanya’nın sivil ve askeri savunma gücünün dayanıklı bir ekonomiyle mümkün olduğunu belirten yetkililer, farkındalık yaratma çağrısında bulundu.
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün yayınladığı bir rapor, Alman ordusunun mevcut silahlanma hızının yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, 2025’te gönüllü askerlik uygulamasına geçileceği duyuruldu. Güvenlik endişeleri nedeniyle başlatılacak bu yeni uygulama için 18 yaşındaki genç erkeklere başvuru daveti gönderileceği belirtiliyor.
İskandinav Ülkeleri Savaş ve Kriz Hazırlığı İçin Kitapçık Dağıtıyor
İsveç, Norveç ve Finlandiya’da vatandaşlara savaş ve kriz durumlarına hazırlık için rehber kitapçıklar dağıtılıyor. İsveç’te, “Kriz ya da Savaş Olursa” adlı kitapçık, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası güncellendi ve dağıtılmaya başlandı. Finlandiya, “Olaylara ve Krizlere Hazırlık” rehberini internet üzerinden yayınlıyor ve Norveç ise 2,2 milyon broşür dağıtıyor.
Kitapçıklarda uzun ömürlü gıdalar, ilaçlar, yedek güç kaynakları ve kriz anında gereken diğer temel malzemeler öneriliyor. Ayrıca, vatandaşlara çeşitli senaryolarda ne yapmaları gerektiğine dair talimatlar veriliyor. Finlilere, kış aylarında sıcaklığın -20 dereceye kadar düştüğü dönemlerde günlerce elektriksiz kalabilmeleri için talimatlar veriliyor. Ayrıca, iyot tabletleri, hazır yiyecekler, evcil hayvanlar için yiyecekler ve yedek güç kaynakları bulundurmaları tavsiye ediliyor. İsveç’teki listede ise patates, lahana, havuç gibi temel besinlerin yanı sıra konserve soslar ve çorbalar kriz anında tüketilmek üzere öneriliyor.
patronlardunyasi.com