Serhat Masalları paydaşlarından Zelal Sahidenur Sari, Yeşim Karaağar ve Zafer Avnaş, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan ‘Serhat Masalları’nı kayıt altına aldı. Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin YouTube kanalından yayınlanan ‘Serhat Masalları’, Sîtav Yayınları iş birliği ile kitaplaştırıldı.
2022 yılının sonunda gazeteci ve aktivistlerin bir araya gelerek kurduğu Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin ilk çalışması olan ‘Serhat Masalları’, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle yürütüldü.
‘SERHAT MASALLARI KAYBOLMASIN’
Serhat Masalları paydaşları Zelal Sahidenur Sari, Yeşim Karaağar ve Zafer Avnaş tarafından yapılan açıklamada, “Bu çalışmayla birlikte kültürel hassasiyetlerimizi mesleğimizle birleştirmeyi amaçladık. Aynı zamanda bu çalışmayı kaydedilmeyeni kaydetmek motivasyonuyla yürüttük. Kameramız sırtımızda Van’ı köy köy dolaşırken dostlarımız aracılığıyla ulaştığımız masal anlatıcılarından kendi köylerinde birer masal dinledik. Anlatıcılar aracılığıyla kuşaktan kuşağa günümüze aktarılan masallar son yıllarda anlatıcıların hayatlarını kaybetmesi yüzünden kayboluyor. Bu çalışma aracılığıyla bu masalları unutmayalım, Serhat Masalları kaybolmasın” denildi.
‘KÜLTÜRÜMÜZÜN DEVAMI’
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Van’ın Gevaş, Erciş, Çatak, Gürpınar ve Başkale ilçelerinde 60 yaş üzeri 3 kadın, 2 erkek anlatıcıdan dinlediğimiz ve videolarını kaydettiğimiz masalları derneğimizin YouTube kanalı ve sosyal medya hesaplarından izleyicilere ulaştırdık. Videolarını çektiğimiz masalları ressam dostumuz Şirin Çelik’in resimlendirmesinin ardından Sîtav Yayınları iş birliğiyle yayınladık. Kitaplarımızı videolarımızın gösterimi sırasında ücretsiz dağıttık. Kitabımız Xanê Lepzerîn, Gulendam, Rovî û Pîrê, Kevlê Ga ve Xelîfê Bexdayê masallarından oluşmaktadır. Serhat Masalları, çalışması sırasında kaydettiğimiz masallar anlatıcıların hikayesiyle, yaptığımız çalışmanın ardından da bizim hikayemizle özdeşleşti. Bu çalışmanın devamı için başından beri bir arada olan ekibimizle var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yolda manevi desteğiniz bizim için çok önemli. Kültürümüzün devamlılığı açısından bir arşiv niteliği taşıyan bu çalışmayı izlemeniz ve çevrenizdekilerin izlemesi kısa sürede çok sayıda kişiye ulaşmamıza yardımcı olacaktır.” (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)